YOGAERDENHOUT.NL


Iyengar Yoga


Iyengar yoga is een actieve yoga, die bestaat uit de beoefening van lichaamshoudingen en ademhalingstechnieken.

Iyengar yoga kenmerkt zich door precisie in de yogahoudingen. De houdingen versterken en versoepelen het lichaam. Positieve effecten zijn al na korte tijd merkbaar: verbetering van de algehele conditie, meer flexibiliteit en versterking van de spieren. Yoga zorgt voor mentale stabiliteit en ontspanning. Tijdens de yogabeoefening leer je je eigen lichaam, voorkeurshoudingen, spanningen en (on)mogelijkheden kennen. Onnodige spierspanning vermindert en maakt plaats voor een gezonde en correcte lichaamshouding.

De lessen zijn voor jong en oud, stijf of soepel; bij iedereen doen de oefeningen hun werk. Yoga kan aandoeningen die de hogere leeftijd vergezellen voorkomen of verlichten. Het gebruik van hulpmiddelen, zoals blokken en riemen, draagt eraan bij dat deze vorm van yoga toegankelijk is voor iedereen. Hulpmiddelen worden gebruikt voor het aanleren en het steeds verder ontwikkelen van de houdingen.

Beoefening van yoga is ook zeer geschikt voor mensen met klachten aan het bewegingsapparaat. Zie voor informatie de pagina's: yoga als therapie en Critical Alignment yoga.


Hulpmiddelen

In de lessen wordt gebruik gemaakt van blokken, riemen, stoelen, zodat de houdingen door iedereen uitgevoerd kunnen worden.Iyengar yoga

Is genoemd naar B.K.S. Iyengar (India, 1918-2014), beroemd geworden tijdens de 60er jaren. Hij heeft een actieve, uitdagende en zorgvuldige vorm van hatha yoga ontwikkeld door zelf zeer intensief te oefenen en de yogafilosofie te bestuderen. Hij heeft zijn kennis van yoga overgedragen aan leerlingen over de hele wereld.